Rovaniemen VPK:n soittokunta

Rovaniemen VPK:n soittokunta on Euroopan unionin pohjoisin VPK:n soittokunta ja se on perustettu jo vuonna 1908. Aktiivinen soittokunta harjoittelee viikoittain ja esiintymisiä on vuosittain vakiintuneesti 15-18 tapahtumassa, sekä lisäksi lukuisissa muissa yksittäisissä tapahtumissa. Vuonna 2019 esiinnyttiin esimerkiksi Rovaniemen kaupungin uuden vuoden vastaanotolla, Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla ja Rovaniemi-viikon tapahtumissa. Toimintaan kuuluvat myös harjoitus- ja esiintymisleirit, joita on pidetty parina viikonloppuna vuodessa, joista mainittakoon mm. palokuntasoittokuntien valtakunnallinen Tulta Päin -tapahtuma. 

Soittokunta kokoontuu soittoharjoituksiin Norvatien paloasemalla sunnuntaisin klo 15-16.00

Haluatko mukaan toimintaan?
Tarjolla on vapaita soittimia ja myös niiden soittamiseen annetaan ohjausta tarvittaessa. Myös soittimen ennestään omaavat ja toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Voit myös tilata meidät esiintymään juhliin tai tapahtumiin ottamalla yhteyttä:
Ali Kolehmainen, p. 0400 905856
Pentti Kaikkonen, p. 040-5368425
sekä sähköpostilla osoitteeseen: soittokunta(at)rovaniemenvpk.fi

Tapahtumakalenteri

Rovaniemen VPK:n soittokunta harjoittelee sunnuntaisin klo 15-16.

Seuraa meitä Facebookissa:
Rovaniemen VPK:n soittokunta

Historia

Rovaniemen VPK:n soittokunta perustettiin toukokuun kevätkokouksessa vuonna 1908. Toiminta aloitettiin heti, sillä kerätyillä varoilla hankittiin torvet ja ensimmäiseksi johtajaksi palkattiin Juho Savolainen.

Ensimmäiset pari vuotta toiminta kehittyi uudelle osastolle tavanomaisen verkkaisaan tapaan, mutta sitten koettiin voimakas sysäys, kun silloinen metsäalan voimamies Hugo Richard Sandberg ryhtyi sitä voimakkaasti tukemaan. Hän palkkasi uudeksi johtajaksi Gabriel Närhin, sekä soittajiksi J. Erwingin, A. Uiton, J. Tapperin, A. Ahon ja L. Ulenin, jotka olivat kaikki tunnettuja soittajia Suomen silloisessa sotaväessä.

Vapaussodan aikana toiminta puolestaan hiipui, kun torvet luovutettiin silloin muodostettaviin armeijan soittokuntiin. Vuonna 1919 VPK:n soittokunta herätettiin jälleen henkiin kun VPK:n ja Sk:n yhteinen torvisoittokunta perustettiin. Johtajaksi tuli Jaakko Erwing (myöhemmin Etto). 1930-luvun lopulla Sk luopui soittotoiminnasta.

Toisen maailmansodan ja Rovaniemen tuhon aikaan hävisi jälleen huomattava osa instrumenteista, mutta tilanteen rauhoituttua toiminta nosti taas päätään Jaakko Eton johdolla, joka jatkoikin pestissään vuoteen 1950 saakka milloin ohjaksiin tarttui Aatto Aho joka toimi soittokunnan tämänhetkisen historian pitkäaikaisimpana johtajana, aina vuoteen 1975 saakka ja saavutti tehtävässään mm. director musices arvonimen.

Vuosina 1975 soittokunnan johtajan rooli muuttui kapellimestariksi, jossa toimi Turkka Mettälä vuoteen 1984 saakka, jolloin hän siirtyi Turun varuskuntasoittokunnan kapellimestariksi. Seuraavat kaksi vuotta soitettiin Pentti Marjasen johdolla, kunnes tehtävän otti vastaan Rovaniemen varuskunnan apulaiskapellimestari Olli Kannisto, jonka johdossa musisoitiin vuoden 2020 loppuun. Vuoden 2021 alusta kapellimestarina on toiminut Ali Kolehmainen.

Rovaniemen VPK:n soittokunnalla  oli kunnia toimia vuonna 2002 Tulta Päin -tapahtuman isäntänä.
VPK:n Soittokunta teki opinto- ja ystävyyskaupunkimatkan Unkarin Veszpremiin ja Ajkaan vuonna 2005. Viimeisin suurempi koitos oli vuonna 2008 järjestetty yhteisjuhla Rovaniemen alueen vapaapalokuntien kanssa, jolloin juhlittiin mm. VPK:n soittokunnan 100-vuotista taivalta. Koronapandemian vuoksi vuodelle 2020 suunnitellut Rovaniemen VPK:n 120-vuotisjuhlat sekä Tulta Päin -tapahtuma siirrettiin tulevaisuuteen.